Aurinkopaneelit voidaan asentaa rakennuksen katolle tai seinään, tai maa-asennuksena. Jokaisella asennusvaihtoehdolla on omat erityispiirteensä ja harkittavat seikat, jotka vaikuttavat siihen, mikä ratkaisu soveltuu parhaiten olosuhteisiin sekä yksilöllisiin tarpeisiin.
Yleisin asennuspaikka aurinkopaneeleille on rakennuksen katto. Kattoasennus on suosittu, koska se hyödyntää yleensä muuten käyttämättömän tilan ja tarjoaa hyvän altistuksen auringonvalolle. Kattoasennuksessa paneelit asennetaan joko kattoon integroidulla tavalla tai kiinnitetään asennuskiskoihin, jotka nostavat ne irti katosta. Katon kaltevuus ja suuntaus ovat kriittisiä tekijöitä optimaalisen energiantuoton saavuttamiseksi. Parhaiten paneelit tuottavat energiaa, kun ne on suunnattu etelään ja kaltevuus on noin 30-45 astetta.
Suunnitellessa aurinkopaneelien asennusta katolle on olennaista huomioida paneelien paino sekä katon kantavuus erityisesti vanhemmissa rakennuksissa. Kantavuus on tärkeä tarkastaa, jotta varmistetaan, että se kestää aurinkopaneelien lisäämän painon turvallisesti. Paneelien painokuorma on n. 15 kg/m2.
Maa-asennukset tarjoavat suurta joustavuutta asennuspaikan sekä kulman suhteen ja niiden suosio onkin kasvussa. Paneelit voidaan sijoittaa optimaalisimpaan kulmaan ja suuntaan maksimaalisen energiantuoton saavuttamiseksi. Maa-asennukset ovat erityisen hyödyllisiä suurille järjestelmille ja maatiloille. Niiden asentaminen on yleensä helpompaa ja nopeampaa kuin katto- tai seinäasennusten, mutta ne vaativat enemmän tilaa ja voivat olla alttiimpia esimerkiksi ilkivallalle.
Seinäasennukset ovat vähemmän yleisiä, mutta ne voivat olla hyvä vaihtoehto, jos katto ei sovellu aurinkopaneeleille esimerkiksi varjostuksen tai rakennusteknisten rajoitusten vuoksi. Seinäpaneelit voidaan asentaa pystysuoraan tai hieman kallistettuna. Pystysuorat asennukset eivät ole yhtä tehokkaita kuin kallistetut, mutta ne voivat silti olla toimiva ratkaisu, erityisesti jos seinä on hyvin auringonvalolle altistettu.
Aurinkopaneelien asennuksessa käytetään erityisiä asennuskiskoja, jotka tarjoavat tukevan ja kestävän kiinnityksen. Kiskot voidaan kiinnittää kattoon, seinään tai maahan erilaisilla kiinnikkeillä ja ankkureilla. On tärkeää varmistaa, että kiskot ja kiinnikkeet ovat sääolosuhteita kestäviä ja sopivat asennuspaikan materiaaliin. Esimerkiksi kattoasennuksessa on huomioitava katon materiaali ja rakenne, jotta kiinnitykset eivät vaurioita kattoa tai aiheuta vuotoja.
Huomioitavaa liittyen katon materiaaleihin:
Paneelit voidaan kiinnittää kaikille muille kattomateriaaleille, paitsi mineriittikatoille (varttikate) niiden sisältämän asbestin takia.
Tiilikate on työläin kattomateriaali, joka hiukan lisää asennuskustannuksia.
Aurinkopaneelin huolto
Hyviä uutisia aurinkopaneelien mahdollisista huolloista ja niihin kuluvasta ajasta tai rahasta huolestuneille: ne ovat käytännössä huoltovapaita! Paneelien toiminnan ja tehokkuuden ylläpitämiseksi on kuitenkin suositeltavaa tarkastaa ja mahdollisesti myös puhdistaa ne säännöllisesti. Esimerkiksi pöly, lehdet, lumi ja muut roskat voivat kerääntyä paneelien pinnalle ja heikentää niiden suorituskykyä.
Aurinkopaneelien puhdistus on yleensä suositeltavaa tehdä tarpeen mukaan ja varoen. Esimerkiksi siitepölyyn peittyneet paneelit voi suihkuttaa kevyesti vesiletkulla — on tärkeää välttää kovia harjoja ja hankaavia aineita, jotka voivat naarmuttaa paneelien pintaa. Puhdistuksen aikana on hyvä myös tarkistaa paneelien kunto ja mahdolliset vauriot.
Jos paneelit ovat talvisaikaan peittyneet lumeen, niitä ei kannata lähteä itse puhdistelemaan. Harjaaminen voi vaurioittaa paneeleja, ja tähän vuodenaikaan tuotanto olisi joka tapauksessa todella pientä. Lisäksi kalteva asennuskulma yleensä huolehtii lumien valumisesta pois paneelien päältä.
Huoltotoimenpiteeksi voidaan katsoa myös invertterin vaihto, joka joudutaan tekemään todennäköisesti kerran aurinkopaneelijärjestelmän eliniän aikana. Vaihtotyö kuuluu sähköurakoitsijalle.
Lue lisää aurinkosähköjärjestelmän huollosta ja kunnossapidosta Motivan sivuilta
Myymme ja asennamme aurinkopaneeleja kaikkialle Manner-Suomessa.
Tutustu aurinkosähköaiheisiin artikkeleihimme!