Hyppää sisältöön

Kannattavatko aurinkopaneelit?

Aurinkopaneelien asentaminen herättää usein kysymyksiä niiden kannattavuudesta, tehokkuudesta ja tuotosta eri olosuhteissa. Monet pohtivat, miten aurinkopaneelit suoriutuvat vaihtelevissa sääolosuhteissa, kuten pilvisellä säällä, ja miten nämä tekijät vaikuttavat sähkön tuottoon. Kannattavatko aurinkopaneelit Suomessa?

Paljonko aurinkopaneelit tuottavat vuodessa?

Yhden aurinkopaneelin tuotto vaihtelee esimerkiksi valmistajan, sijainnin ja asennuskulman mukaan. Paneeleista löytyy erilaisia vaihtoehtoja tehon eli nimellisen maksimitehon suhteen, ja tyypillisesti paneelien teho vaihtelee 250 watista 550 wattiin tai enemmän.

Keskimäärin yksi aurinkopaneeli tuottaa noin 400 kWh vuodessa Suomessa. Tämä luku perustuu oletukseen, että aurinkopaneeli on optimaalisesti suunnattu ja olosuhteet suotuisat. Erityisesti kulman vaikutus on merkittävä, sillä se vaikuttaa suoraan siihen, kuinka tehokkaasti paneeli pystyy hyödyntämään auringonsäteitä. Liian loiva tai jyrkkä kulma voi vähentää aurinkopaneelin tuottoa, koska se heikentää paneelin kykyä vastaanottaa auringon säteilyä tehokkaasti.

Keravan Energialta saat paneelien asennuksen yhteydessä käyttöösi raportointi-ja seurantatyökalun, josta voit tarkastella, miten paljon aurinkosähköjärjestelmäsi tuottaa.

Onko aurinkopaneeleista hyötyä Suomessa?

Vaikka aurinkopaneelien tuotto riippuu suuresti sijainnista ja ilmasto-olosuhteista, uudet tehokkaat aurinkopaneelit pystyvät tuottamaan merkittävän määrän sähköä myös Suomessa. Tämä tarkoittaa, että jopa pohjoisessa ilmastossa aurinkopaneeleista voi olla huomattavaa hyötyä, etenkin kesäaikaan, jolloin päivänvaloa riittää pitkälle iltaan. Erityisesti eteläisessä Suomessa paneelit ovat kannattavia, sillä vuosittainen aurinkosäteilyn määrä vastaa Keski-Euroopan lukuja.

Tuottaako aurinkopaneeli pilvisellä säällä? Entä talvella? Miten lämpötila vaikuttaa tuottoon?

Vaikka aurinkopaneelit tuottavat parhaiten kirkkaassa ja suorassa auringonvalossa, ne tuottavat sähköä myös pilvisellä säällä hajasäteilyn vuoksi. Keskeisintä on valon määrä, minkä vuoksi Suomen kesä sopii pitkien ja valoisien päiviensä hyvin aurinkoenergian tuottoon. Pilvisyys kuitenkin vähentää tuoton määrää jonkin verran, ja tuotto vaihtelee riippuen siitä, kuinka paksulti pilvet peittävät auringon.

Talvella päivän lyhyempi kesto ja matala auringon kulma vaikuttavat negatiivisesti tuottoon. Suomessa aurinkosähkön tuotanto painottuukin maaliskuusta syyskuulle: tämän aikavälin osuus vuosittaisesta tuotannosta on noin 60-70% ja kevättalven sekä syksyn osuus on noin 20-30%. Paneelit siis tuottavat reilusti sähköä valtaosan vuodesta, eikä tuotanto lopu tyystin talvikuukausinakaan.

Pohjoinen ilmasto voi itse asiassa olla aurinkopaneelien tuotannolle jopa eduksi. Aurinkopaneelien tehokkuus paranee, kun ne pysyvät viileinä. Tämän vuoksi aurinkopaneelit saavuttavat Suomessa kesäisin jopa paremman tehon kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa, jossa kuuma lämpötila alentaa aurinkopaneelien suorituskykyä ja täten vähentää tuottoa. Kaikkein optimaalisin sää aurinkopaneelien toiminnalle onkin viileä ja aurinkoinen.

Lue lisää aurinkopaneelien toiminnasta Suomen olosuhteissa

Kuinka monta aurinkopaneelia tarvitsen?

Aurinkopaneelien mitoitus riippuu kotitalouden tai yrityksen sähkönkulutuksesta. Laskennallisesti voidaan arvioida, että yksi aurinkopaneeli tuottaa noin 400 kWh vuodessa. Näin ollen, jos vuotuinen sähkönkulutus on esimerkiksi 10 000 kWh, tarvittavan aurinkovoimalan koko olisi teoriassa noin 25 aurinkopaneelia. Todellisuudessa voimala kuitenkin mitoitetaan vastaamaan yleensä noin kolmasosaa energian kokonaistarpeesta, sillä usein järjestelmää ei ole kannattavaa mitoittaa vastaamaan koko vuosikulutusta.

Suomessa kotitalouksien sähkönkulutus pienenee kesäkuukausina, jolloin puolestaan aurinkopaneelien tuotto on suurimmillaan. Mikäli aurinkovoimala on mitoitettu tuottamaan koko vuoden kulutuksen verran sähköä, jää paneeleista kesäisin huomattava määrä ylituotantoa. Mikäli suuri määrä ylituotantoa myydään eteenpäin, takaisinmaksuaika voi pidentyä, sillä sähkömarkkinoilla ylituotannosta saatava sähkön hinta saattaa vaihdella suuresti. Tämän vuoksi aurinkopaneelijärjestelmän tehoa ei lähtökohtaisesti kannata ylimitoittaa, vaan suunnitella siten, että kesäkuukausina aurinkopaneelien tuotto vastaa kotitalouden kulutusta mahdollisimman hyvin.

Eli… kannattavatko aurinkopaneelit?

Aurinkopaneelit ovat ennen kaikkea pitkän aikavälin sijoitus, ja se kannattaakin pitää mielessä harkitessa niiden hankintaa. Vaikka takaisinmaksuaika saattaa tuntua pitkähköltä ja investointi suurelta, nykyaikaiset tehokkaat aurinkopaneelit kuitenkin tuottavat ilmaista sähköä jopa 20 vuotta. Paneelit vähentävät alttiutta markkinoiden sähkön hinnan vaihteluille ja luovat taloudellista vakautta sekä ennustettavuutta.

Erityisesti sähkön hinnan ollessa korkealla aurinkopaneelit ovat kannattava sijoitus – mitä korkeampi sähkön hinta on, sitä lyhyempi on paneeli-investoinnin takaisinmaksuaika. Kun tuotat omaa sähköä aurinkopaneeleilla, vähennät ostetun sähkön määrää. Tämä vähentää suoraan sähkölaskuasi, ja säästö on luonnollisesti suurempi sähkön hinnan ollessa korkealla. Lisäksi ylijäämäsähkön myynti verkkoon on tällöin kannattavampaa.

Aurinkopaneelien avulla voidaan merkittävästi vähentää riippuvuutta perinteisistä energianlähteistä ja samalla pienentää hiilijalanjälkeä.

Aurinkopaneelien asennus kannattaa suunnitella huolellisesti ottaen huomioon paikalliset olosuhteet ja asennuspaikan optimaalinen suuntaus.

Lue lisää siitä, miten saat paneeleistasi parhaan hyödyn

Kiinnostuitko aurinkopaneelien hankinnasta?

Myymme ja asennamme aurinkopaneeleja kaikkialle Manner-Suomessa.

Lue lisää ja pyydä tarjous

Sulje
Search