Energiayhteisö jakaa aurinkopaneelien hyödyt kaikille jäsenilleen
Aurinkopaneelien määrä kiinteistöissä on kasvanut Suomessa merkittävästi viimeisen 10 vuoden aikana ja niistä on tullut osa arkipäivää niin pientaloissa kuin isommissa kiinteistöissä. Taloyhtiöissä aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö voidaan hyödyntää kiinteistön sähkötarpeisiin, mutta vaihtoehtona on myös jakaa siitä saatava hyöty talossa asuvien kesken.
Mikä on energiayhteisö?
Yksinkertaistettuna, energiayhteisöä perustettaessa talo- tai kiinteistöyhtiö investoi aurinkopaneeleihin ja siitä saatava sähkö jaetaan energiayhteisön jäsenten kesken. Energiayhteisöllä tarkoitetaan siis yhteisöä, joka tuottaa sähköä yhteisillä laitteilla, ja jonka jäsenet jakavat tuotetun sähkön keskenään. Energiayhteisön voivat perustaa esimerkiksi taloyhtiön asukkaat tai osakkaat.
Energiayhteisön tarkoituksena on jakaa aurinkopaneeleilla tuotetusta sähköstä saatu hyöty yhteisön jäsenten kesken ja siten pienentää heidän tarvettaan ostaa sähköä. Se siis lisää kiinteistön ja yhteisön jäsenten energiaomavaraisuutta. Aiemmin energiayhteisöjä aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voitiin hyödyntää ainoastaan kerrostalon kiinteistösähkönä esimerkiksi valaistukseen ja hisseihin. Tästäkin on toki hyötyä talon asukkaille, mutta energiayhteisö mahdollistaa tuotannon hyödyn kohdentamisen myös asukkaiden henkilökohtaiseen sähkönkulutukseen.
“Energiayhteisön perustaminen kannattaa, sillä aurinkovoimaloiden investointikustannukset ovat laskeneet. Aurinkovoimalalla parannatte taloyhtiönne omavaraisuutta, vähennätte ostosähkön määrää ja tuotatte puhdasta sähköä, mikä parantaa taloyhtiönne hiilijalanjälkeä.”
– Keravan Energian energiapäällikkö Elias Pylväläinen
Miten energiayhteisön tuottama sähkö jaetaan?
Energiayhteisön tuottaman sähkön jakamista kutsutaan hyvityslaskennaksi. Energiayhteisöä perustettaessa on ilmoitettava jakosuhde, jonka mukaisesti tuotanto halutaan jäsenten kesken jakaa. Käytännössä tämä tarkoittaa hyvitystä jokaisen jäsenen omassa sähkölaskussa. Hyvitys tehdään jokaiselta mittausjaksolta erikseen. Mittausjakso on tällä hetkellä yhden tunnin, mutta kesäkuussa 2025 tullaan siirtymään 15 minuutin mittausjaksoon.
Mikäli aurinkovoimalan tuottaman sähkön määrä on suurempi kuin jäsenen sähkön kulutus, palautuu ylijäävä sähkö takaisin kiinteistön sähkönkulutukseen tai syötetään ylijäämäsähköksi sähköverkkoon, josta energiayhteisö saa ostosopimuksen mukaisen korvauksen (SMA-jakotapa). On myös mahdollista hyvittää ylijäämäsähkö suoraan jokaisen energiayhteisön jäsenen virtuaaliselle tuotantokäyttöpaikalle (SMB-jakotapa).
Miten energiayhteisö perustetaan?
Ensimmäinen askel energiayhteisön perustamiseksi on tietenkin aurinkopaneelien hankinta. Hankintaa suunnitellessa prosessi on hyvä aloittaa tilaamalla kartoitus. Keravan Energian asiantuntijoiden toteuttamasta kartoituksesta taloyhtiö saa selkeän infopaketin projektin toteutuksesta sekä tarjouksen aurinkovoimalasta. Tarjous sisältää myös sopimuspohjan energiayhteisön perustamista varten.
Voimalan hankinnasta sekä energiayhteisön perustamisesta päätetään yhtiökokouksessa. Kartoitusraporttimme liitteineen toimii hyvänä materiaalina päätöksentekoa varten. Kokouksessa tulee määrittää yhteisöön liittyvät käyttöpaikat sekä sähköntuotannon jakosuhteet hyvityslaskentaa varten. Jakosuhteet jaetaan samassa suhteessa omistusosuuksien kanssa. Jos jakosuhteet halutaan toteuttaa jollain muulla tavalla, tulee yhtiöjärjestykseen tehdä muutoksia. Kun päätös on tehty, taloyhtiö voi tehdä tilauksen ja paneeleja päästään asentamaan.
Voimalan käyttöönottoa varten taloyhtiön tulee tehdä sähkönostosopimus sähkön ylijäämän myymisestä. Sen jälkeen taloyhtiö perustaa energiayhteisön ilmoittamalla siitä jakeluverkkoyhtiölle. Taloyhtiö ja jakeluverkonhaltija, joka Keravan alueella on Keravan Energia ja Sipoossa Sipoon Energia, tekevät sopimuksen energiayhteisöstä. Kun asennukset ja paperityöt on tehty, aurinkopaneelit voidaan päästää tekemään työtään ja hyvityslaskenta yhteisönjäsenille alkaa.
Tilaa kartoitus täällä
Millaisia energiayhteisöjä on olemassa?
Energiayhteisöjä on olemassa kolmenlaisia. Yleisin niistä on kiinteistön sisäinen energiayhteisö eli edellä kuvatun kaltainen yhden kiinteistön asukkaiden tai osakkaiden yhteisö, missä aurinkovoimala sijaitsee samassa kiinteistössä. Kiinteistön sisäisen energiayhteisön lisäksi on mahdollista perustaa myös kiinteistörajat ylittävä energiayhteisö tai hajautettu energiayhteisö.
Kiinteistörajat ylittävä energiayhteisö on yhteisö missä aurinkovoimala ja sen tuottaman sähkön kuluttajat sijaitsevat eri kiinteistöjen alueella, mutta lähekkäin toisiaan. Sähköverkkoon kokonaisuus liittyy kuitenkin yhden liittymispisteen kautta. Esimerkki tällaisesta energiayhteisöstä olisi esimerkiksi kerrostalo, jonka omalle katolle ei aurinkopaneeleita saa, mutta aivan sen naapurissa olevalle tontille on mahdollista rakentaa maa-asenteinen voimala.
Hajautettu energiayhteisö tarkoittaa yhteisöä missä tuotanto ja yhteisön jäsenet ovat etäällä toisistaan. Tällaiset ovat vielä harvinaisia, mutta esimerkki hajautetusta mallista olisi vaikkapa isompi aurinkovoimala, jonka kuluttajaomistajat rakennuttavat yhdessä, mutta asuvat ympäri Suomea. Pienemmässä mittakaavassa tällainen yhteisö voitaisiin muodostaa esimerkiksi tilanteessa missä kuluttajalla on omistamassaan kiinteistössä aurinkopaneelit ja hän haluaa hyödyntää niiden tuottoa toisessa omistamassaan kiinteistössä toisella paikkakunnalla.