Hyppää sisältöön
10.10.2024

Keravan Energia ja Steady Energy sopimukseen ydinkaukolämmön suunnittelusta

Keravan Energia ja suomalainen teknologiayhtiö Steady Energy ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka tähtää ydinvoimalan rakentamiseen. Keravan Energia suunnittelee pienydinvoimaa kaukolämmön tuotantoon, jo kolmantena kaupunkina Suomessa. Pienydinvoimahankkeet on aloitettu aiemmin Kuopiossa ja Helsingissä. Investointiin päädyttäessä pienydinvoimalan rakentaminen voisi alkaa arviolta vuonna 2029 ja kaukolämmön tuotanto vuonna 2032.

”Meillä Keravan Energialla on selkeä strateginen tavoite olla hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä. Aiomme minimoida päästömme järjellisin kustannuksin ja samalla pidämme huolen, että kaupungin energiahuolto on turvattu kaikissa olosuhteissa.”, sanoo Keravan Energian toimitusjohtaja Jussi Lehto.

Keravan Energia ja Steady Energy selvittävät seuraavaksi laitokselle soveltuvaa paikkaa, luvituksen ja kaavoituksen etenemistä sekä ydinlämpölaitoksen teknistä ja taloudellista soveltuvuutta Keravan energiatarpeisiin. Yhtiön alueella on mittava kaukolämpöverkosto. ”Voisi sanoa, että kaukolämmitys koostuu kuumavesiputkistosta, johon on kytketty lämpöpatterit ja toiseen päähän valtava vedenkeitin”, sanoo Keravan Energian toimitusjohtaja Jussi Lehto. ”Nyt se vedenkeitin toimii puulla. Vihreällä sähköllä toimiva sähkövastus on hyvä ratkaisu, mutta sähkön hintojen epävakauden ja tuotannon heilahtelujen takia sen rinnalle tarvitaan myös muita, vaihteluilta vakaita ratkaisuja. Yhden tarkoituksen ydinvoima eli Steady Energyn reaktori on alueelle varteenotettava puhtaan lämmittämisen vaihtoehto.” sanoo Keravan Energian toimitusjohtaja Jussi Lehto.

Globaalisti energiayhtiöt ovat haastavan paikan edessä. Yksin Euroopassa sadat lämpövoimalat ovat elinkaarensa lopuilla. Vanhat laitokset on pakko korvata pian, eikä lämmitystä voi tuoda kaukaa. Kaikkiaan Euroopassa on 3000 lämpövoimalaa, jotka on uusittava ennemmin tai myöhemmin. Maapallon elinkelpoisuuden kannalta uusien voimaloiden on oltava päästöttömiä. Puhdas siirtymä on mahdollista vain, jos energiayhtiöt löytävät uusia, kustannuksiltaan järkeviä ratkaisuja.

”Ilmasto lakkaa lämpenemästä vasta, kun lämmitämme kotimme puhtaasti. Yli 80 prosenttia kaikesta maailmalla käytetystä energiasta on yhä fossiilista, ja puolet siitä menee lämmitykseen. Suomessa energiayhtiöt pyrkivät eroon polttamisesta ylipäänsä”, sanoo Steady Energy Oy:n toimitusjohtaja Tommi Nyman.

”Keravan Energia on hieno ja perinteikäs energiayhtiö, joka on ollut vuosia energiasiirtymän etulinjassa. On ilo tuoda Steady Energyn pienydinvoimala täydentämään sen yhä vihreämpää portfoliota”, sanoo Steady Energyn toimitusjohtaja Tommi Nyman.

Hiilen, kaasun ja biomassan päästöttömät vaihtoehdot ovat joko liian kalliita tai liian hitaita rakentaa, taikka molempia, kuten perinteinen ydinvoima. Tämän ongelman on nyt ratkaisemassa suomalainen teknologiayhtiö. ”Steady Energyn pienydinvoimala saadaan käyntiin 7 vuodessa kaikkine lupineen, sadalla miljoonalla eurolla”, sanoo Steady Energyn toimitusjohtaja Tommi Nyman.

Maailman yksinkertaisin ydinvoimala

”Kaikista maailman päästöistä 10 prosenttia on peräisin siitä, kun vettä lämmitetään 150-asteiseksi. Steady Energyn pienreaktori tekee pelkästään tätä, ja siksi olemme pystyneet tekemään siitä kenties maailman yksinkertaisimman ydinvoimalan”, sanoo Steady Energian toimitusjohtaja Tommi Nyman.

Yksinkertaisuuden ansiosta Steady Energyn pienydinvoimalla tuotettu lämpö on halvempaa kuin muilla vaihtoehdoilla. Yksinkertaisuus ja pieni teho tekee reaktorista turvallisen ja niin pienen, että se voidaan rakentaa maan alle.

Steady Energian päämarkkina on alkuvaiheessa Suomi ja Pohjois-Eurooppa. Kaukolämmön lisäksi reaktori sopii teollisuuden höyryntuotantoon ja meriveden suolanpoistoon kuivuudesta kärsivillä alueilla. ”Sijoittajille voin sanoa, että liikevaihtoa voi miettiä niin, että reaktorin hinta on sata miljoonaa ja Euroopassa sellaisia tarvitaan äkkiä 300”, sanoo toimitusjohtaja Tommi Nyman.

Steady Energy ryhtyy rakentamaan pilottilaitosta ensi vuoden aikana. Sillä varmistetaan laitoksen toiminnallisuus sekä osoitetaan Steady Energyn kyky toteuttaa monimutkainen projekti laajan toimitus­ketjujen kanssa. Koelaitoksen erottaa varsinaisesta vain se, että vettä lämmittää sähkövastus eikä ydinpolttoaine. Laitoksen sijainniksi ovat ehdolla Helsinki, Kuopio, Espoo ja Lahti.

 

Lisätiedot:

Tommi Nyman, toimitusjohtaja, Steady Energy
Jussi Lehto, toimitusjohtaja, Keravan Energia

 

 

Sulje
Search