Näin tarkastat ja huollat pientalon vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän kotikonstein
Ilmojen viilentyessä on aika varmistaa, että lämmitysjärjestelmä pelaa ja on iskussa lämmityskauteen. Tässä vinkkimme vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän tarkastukseen ja huoltoon.
Eihän varoventtiili vuoda?
Tarkista varoventtiilin vuotoputken pää esimerkiksi talouspaperilla. Jos paperi kastuu, niin varoventtiili vuotaa. Lämmitysjärjestelmän varoventtiilin ei kuulu vuotaa vettä normaalitilanteessa.
Lämpimän käyttöveden varoventtiilin vuoto ei aina ole merkki viasta
Käyttöveden varoventtiili saattaa laskea välillä vettä, mikä on normaalia, koska vesi laajenee lämmetessään ja paineen noustessa varoventtiili ehkäisee järjestelmän rikkoontumista. Varoventtiilin ei kuitenkaan kuulu laskea vettä alle venttiiliin merkityn avautumispaineen (10 bar). Tarkista siis verkoston paine ja varoventtiilin avautumispaine varoventtiilin korkista. Jos varoventtiili vuotaa jatkuvasti, on venttiilissä tai järjestelmässä vikaa, mikä edellyttää korjaustoimenpiteitä.
Tarkista paisunta-astia
Milloin viimeksi olet tarkastanut kalvopaisunta-astian vastapaineen? Tarkastus ja paineistus tulisi tehdä vuosittain, ellei paisunta-astian valmistaja ole antanut muuta aikaväliä tarkastukselle. Kalvopaisunta-astian vastapaineistuksessa tulisi käyttää kaasuna typpeä.
Tarkista lämmitysverkoston paine
Lämmitysverkoston paine kannattaa tarkistaa paisunta-astian tarkastuksen yhteydessä. Paine on järjestelmäkohtainen, ja siihen vaikuttaa mm. järjestelmän korkeus. Paineen pitäisi olla vähintään 0,8 baria kavitoinnin ehkäisemiseksi ja 0,5 baria alle varoventtiiliin merkityn avautumispaineen. (Esimerkki: varoventtiili 1,5 bar ja järjestelmän paine 1,0 bar.)
Pääseekö ilma liikkumaan termostaattien ympärillä?
Huonetermostaattien tulee sijaita sellaisissa paikossa, missä on esteetön ilman liikkuvuus. Varmista siis, että termostaattien edessä ei ole huonekaluja tai verhoja.
Onko järjestelmään kertynyt ilmaa?
Tarkista ilmanpoistimien toiminta ja ilmaa patterit. Kiertovesipumpun sammuttaminen ilmauksen ajaksi saattaa parantaa ilman poistumista järjestelmästä. Jos ilmaa on kertynyt paljon, muista täyttää välillä verkostoon lisää vettä. Jos joudut täyttämään verkostoa ilmauksen välillä, varaudu ilmaamaan patterit lähiaikoina uudestaan. Jos ilmaat pumpun käydessä, älä päästä painetta laskemaan liian alhaiseksi kavitoinnin ehkäisemiseksi.
Muuta muistettavaa lämmityskauden kynnyksellä
Jos talossasi on koneellinen ilmanvaihto, oletko muistanut puhdistaa tai vaihtaa ilmanvaihtokoneen suodattimen? Jos koneessa on talviasento, nyt on aika kytkeä se päälle.
Voimmeko auttaa energia-asioissa?
Meiltä saat ammattitaitoista apua niin sähkösopimuksiin, lämmitys- ja viilennysasioihin, aurinkosähköön ja sähköauton lataukseen liittyen.