Hyppää sisältöön
14.12.2020

Olisiko aika kokeilla Fiksusähköä?

Sähkömarkkinat ovat olleet alkuvuonna 2020 myllerryksessä, ensin sään ja sitten koronan vaikutuksesta. Fiksusähkö-sopimus tarjoaa asiakkaillemme mahdollisuuden hyödyntää hintavaihtelua, jolle ei ole loppua näkyvissä.

TEKSTI: PEKKA KARPPINEN

Sähkö hinnoitellaan pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa seuraavan päivän jokaiselle tunnille kysynnän ja tarjonnan mukaan. Vielä viime syksynä hinnat pörssin spot-markkinoilla olivat jatkuvassa nousussa, mutta poikkeuksellisen leuto talvi ja teollisuuden vähentynyt energiantarve käänsivät tilanteen päälaelleen.

Tammi-maaliskuussa sähkönkulutus aleni Suomessa 9 % vuoden takaisesta. Sähkön markkinahinta putosi peräti 50 %. Vedellä ja tuulella tuotettiin huomattavasti enemmän sähköä kuin normaalitalvina. Teollisuutta koettelivat matalasuhdanne ja työtaisteluista johtuneet tuotantoseisokit.

Toden teolla taloudellinen toimeliaisuus tyssäsi maaliskuun 12. julistettuun korona-poikkeustilaan.
”Suomen hinta-alueen referenssihinta putosi sähköpörssissä huikean alhaiselle tasolle. Suomesta ostettavan tukkusähkön hinta laski vähemmän, mutta alas tultiin senkin osalta”, Keravan Energian sähkökaupan riskienhallintapäällikkö Jussi Räkköläinen kertoo.

Spot-hinta putosi ensimmäisen kerran historiansa aikana pakkasen puolelle 10.2.2020.

Sähköä parhaaseen hintaan

Kesän koittaessa ja pahimman koronakurimuksen hellittäessä sähkön hintakin on noussut syvimmästä alhostaan. Hintakehityksen ennustaminen on vaikeaa, mutta siitä voidaan olla varmoja, että hinnat elävät jatkossakin. ”On aivan normaalia, että sähkömarkkinoilla hinnat nousevat ja laskevat eri syistä. Suosittelemme asiakkaitamme ainakin pohtimaan spot-hintaan sidottua sähkösopimusta, jolla markkinatilanteen pystyy hyödyntämään kaikkina hetkinä optimaalisesti ja maksimaalisesti.”

Fiksusähkö on tuotteistamme se, jolla asiakas voi saada sähkönsä aina parhaaseen hintaan. Näiden sopimusten osuus onkin kasvanut kevään aikana. Suomessa pörssihintaan sidotut sähkösopimukset eivät vielä ole lyöneet itseään läpi samalla tavalla kuin vaikkapa Norjassa, missä pääosa sopimuksista on jo spot-sidonnaisia. Monet suomalaisasiakkaat kokevat kahden vuoden määräaikaiset sopimukset turvallisiksi, ja niissä on nähty myös reipasta hintakilpailua.

”Nykyisessä sähkömarkkinassa, jossa hinnat heiluvat edestakaisin, Fiksusähkö on kokeilemisen arvoinen tuote – erityisesti silloin, jos pystyy vaikuttamaan sähkön kulutuksen ajankohtaan”, Räkköläinen rohkaisee.

Keskivertokuluttajalle pörssisähkön ostaminen ei ole riskibisnes.

”Tavallisen omakoti- tai varsinkaan kerrostaloasukkaan kulutus ei ole niin suurta, että sähkölaskun loppusumma pomppaisi valtavan suureksi, vaikka jollakin tunnilla sähkön hinta nousi roimastikin. Asia on ennemminkin niin päin, että Fiksusähkössä tulee hyödynnettyä edullisten tuntien hintajaksot.”

Lisäksi kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jonka voi vaihtaa vaikkapa siihen määräaikaiseen kahden viikon irtisanomisajalla, jos tulee katumapäälle.

Joustavuus on tulevaisuutta

Sähkömarkkinat ovat murroksessa muutenkin: uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön määrä kasvaa, kun hiilidioksidipäästöjä vähennetään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tämä horjuttaa sähkön tukkuhinnoittelun vanhoja lainalaisuuksia.
Toiseksi isoksi muutostekijäksi Räkköläinen nostaa energian kulutusjouston, jonka mahdollistavien ratkaisujen eteen tehdään paljon kehitystyötä eri puolilla, myös Keravan Energiassa.

”Kulutuksen joustamisesta ja ohjauksesta on puhuttu energia-alalla pitkään, mutta nyt ne alkavat realisoitua. Jouston tarve lisääntyy, koska perinteinen vakaa tuotantokapasiteetti vähenee, ja sen tilalle tulee sääolojen mukaan muuttuvaa kapasiteettia, tuulta ja aurinkoa.”

Ja kun tietynlaisesta epävakaudesta tulee uusi normaali, on siihen notkeasti mukautuville teknologioille ja sopimusmalleille käyttöä.

”Kuluttaja saa uudessa tilanteessa parhaan hyödyn, jos kiinteistöautomatiikka pystyy ohjaamaan hetkellistä kulutusta markkinahintojen mukaisesti. Mikäli hinta pysyy kiinteänä läpi vuorokauden ja vuoden, intressi kulutuksen ohjaukseen ja siitä saatavat hyödyt jäävät vähäisiksi.”

Todella halpoja ja jopa negatiivisia tunteja odotetaan esiintyvän sähkömarkkinoilla jatkossakin. Vaikka ne eivät välity sellaisinaan kuluttajille saakka, sähkön käytön ohjaamisella halvoille tunneille on saavutettavissa merkittäviä säästöjä. Samalla kulutusjousto parantaa koko energiajärjestelmän toimintavarmuutta, kun huipputehon tarvetta saadaan tasattua.

Automaatio avuksi

Tuuli- ja aurinkovoiman lisääntyminen on ilouutinen ilmastolle, mutta tehopiikkien hallinta käy haastavammaksi. Hetkellinen kapasiteetti ei välttämättä riitä, jos talvisin päästään vielä kokemaan kipakoita, tuulettomia pakkasjaksoja. Samanlaisen säätyypin vallitessa myös naapurimaissa ei tuontisähköäkään olisi saatavilla riittävästi.

Laajamittaisen ”black outin” uhan torjumiseksi tehon hallinnasta tulee tuotantomäärää tärkeämpi tekijä. Uusiutuviin energialähteisiin perustuvaa energiajärjestelmää on opittava ohjaamaan älykkäästi, koska tuotannosta ei ole enää revittävissä lisätehoja vanhaan malliin.

Tähän saakka kulutuksen ohjaus on tapahtunut arjessa manuaalisesti ja edellyttänyt kuluttajalta viitseliäisyyttä. Sähkökiukaan on voinut jättää laittamatta päälle silloin kun sähkön kulutus ja hinta ovat olleet huipussaan.

Uudelle tasolle kulutusjoustossa päästään, kun se tapahtuu automaattisesti ja asuinmukavuudesta tinkimättä. Tänä päivänä automaattiohjauksella varustetut laitteet eivät ole kovin yleisiä, mutta tilanne on pikkuhiljaa muuttumassa.

”Meillä ei vielä ole valmista tuotetta sähkönkulutuksen ohjaamiseen, mutta tutkimme koko ajan, milloin laitemarkkinat kypsyvät sellaiseen vaiheeseen, että sieltä on löydettävissä järkevän hintainen ratkaisu, jota voisimme ryhtyä tarjoamaan asiakkaillemme.” ∎


Fiksusähkösopimuksella voit hyödyntää tunnit, jolloin sähkö on edullisimmillaan

Fiksusähkö on pörssisähkösopimus, jossa sähkön hinta perustuu tunneittain toteutuneen pörssin spot-hintaan sähkönkäyttösi perusteella.

Hinnoittelu on täysin läpinäkyvä: lisäämme sähköpörssin tuntihintaan (snt/kWh) vain pienen marginaalin (snt/kWh). Sopimukseen kuuluu myös perusmaksu. Fiksusähkön etu perinteiseen kiinteähintaiseen sähkösopimukseen on, että asiakas saa sähkönsä joka hetki ajankohtaisella hinnalla. Sopimus on joustavasti toistaiseksi voimassa oleva.

Lue lisää Fiksusähkösopimuksesta

Sulje
Search