Säästä sähköä
Sähkön hinnannousun ja Euroopan energiamarkkinoiden kireän tilanteen vuoksi on hyvä tarkistaa sähkönkäyttösi kotona. Kun käytät sähköä älykkäästi, voit pienentää omia kulujasi ja samalla edistää kestävää tulevaisuutta. Tottumusten muuttamisella voi olla suuri merkitys. Alla saat helppoja vinkkejä miten voit säästää sähköä ja vettä.
Lämpö
- Pienennä lämmityskulujasi alentamalla sisälämpötilaa. Jo yksi aste vähentää energiankulutusta viisi prosenttia. Yöllä nukut myös paremmin, jos makuuhuoneessa on hieman viileämpää.
- Kun olet matkoilla, voit pienentää patterien lämpöä ja sammuttaa sekä pyyhekuivain että vähentää lattialämmitystä niin säästät sähköä.
Sisustus
- Älä laita huonekaluja, kuten suuri sohva tai lipasto, suoraan lämmityspatterin eteen, vaan anna lämpimän ilman kiertää helpommin ja lämmittää sisätiloja. Sijoita energiatehokkaisiin pattereihin, jos mahdollista.
- Vaihda ikkunoiden ja ovien tiivisteet, jos tuntuu siltä, että niistä vetää. Silloin lämpö pysyy paremmin sisällä. Kun tuuletat, jätä ikkunat auki lyhyeksi ajaksi. Se säästää sähköä enemmän kuin jos tuulettaisit kapealla raolla pidempään.
- Paksummat verhot suojaavat vedolta ja pitää kylmän ulkona ja lämmön sisällä – ja päinvastoin kuumana kesäpäivänä!
- Valitse tehokkaat ja energiaa säästävät lamput, jotka tarjoavat hyvän valaistuksen, kuten LED-lamput ja matalaenergialamput. Sammuta valot, kun niitä ei tarvita!
Faktaa LED-valoista
LED-lampun lyhenne tulee englannin sanoista Light Emitting Diodes. LED-lamppu säästää jopa 80 prosenttia hehkulamppuun verrattuna ja kestää jopa 15 kertaa pidempään. LED-lamput eivät sisällä elohopeaa, ja niissä on erilaisia kantoja ja niitä saa erikokoisina ja muotoisina. LED-lampussa voi olla lämmin tai kylmä valo, mikä on merkitty pakkaukseen kelvinillä (K), jossa pienempi numero tarkoittaa lämpimämpää valoa.
Elektroniset laitteet
- Säästä sähköä ja irrota eri akkulaturit, esim. matkapuhelimeen, kun ne eivät ole käytössä.
- Sammuta myös televisio, tietokoneen näyttö ja sähkölaitteet kokonaan äläkä jätä niitä valmiustilaan. Valmiustila kuluttaa enemmän energiaa kuin monet luulevat. Yksinkertainen ratkaisu on kytkeä useita laitteita jatkojohtoon, jonka voit helposti sammuttaa ja siten sammuttaa kaikki laitteet samanaikaisesti.
- Tarkista energiamerkintä, kun ostat uutta!
Keittiö
- Aseta oikea lämpötila jääkaapissa ja pakastimessa. Jääkaapissa tulee olla +5 astetta, kun taas pakastin tarvitsee jopa -18 astetta, jotta ruoka pysyy pakastettuna.
- Kuumenna pieniä annoksia ruokaa mikroaaltouunissa ja käytä kantta, kun lämmität jotain liedellä, sillä se nopeuttaa lämpenemistä!
- Säästä sähköä kun laitat uunin päälle käyttämällä sitä ”koko rahan edestä” ja leivo samalla kun teet ruokaa. Kiertoilmatoiminto on säästää sähköä enemmän kuin ylä- ja alalämmitys, koska voit paistaa usealla pellillä samanaikaisesti ja alhaisemmalla lämmöllä.
- Keitä vettä vedenkeittimellä – se on nopeaa ja energiatehokasta! Älä myöskään käytä enempää vettä kuin tarvitset.
- Pese astiat astianpesukoneessa ja säästä sähköä ja vettä! Tavallinen astianpesukone on vettä säästävämpi kuin käsin tiskattaessa. Todella likaiset astiat, kuten palanut kattila tai uunivuoka, kannattaa kuitenkin pestä käsin.
- Hyvä energiansäästötoimenpide on imuroida lieden, jääkaapin ja pakastimen (sekä pesukoneen ja kuivausrummun) takaa puolivuosittain. Näin vähennät tulipalon vaaraa ja lisäät laitteiden tehokkuutta!
Kylpyhuone
- Alenna pyykin lämpötilaa! Pese 40 asteessa 60 asteen sijaan, jos mahdollista. Kun peset alemmissa lämpötiloissa, veden lämmittämiseen kuluu vähemmän energiaa ja energiankulutus puolittuu. Pese vain täysi kone ja säästät sähköä, vettä ja pesuainetta. Täysi kone kuluttaa yhtä paljon kuin puolitäysi.
- Anna pyykin kuivua narulla rumpukuivauksen sijaan! Usein myös narulla kuivatut vaatteet ovat vähemmän ryppyisiä. Monet vaatteet, mm. villapaidat, silkkipaidat ja kashmirneuleet eivät itse asiassa tarvitse pestä niin usein. Sen sijaan tuuleta niitä yön yli raittiissa ilmassa, ja ne ovat taas kuin uudet!
- Käy lyhyessä suihkussa! Tai harvenna suihkuväliä. Sammuta vesi hiustenpesun ajaksi ja käytä vettä säästävää suihkupäätä – säästät myös energiaa veden lämmittämiseen!
- Muita kylpyhuoneen energiansäästötoimenpiteitä ovat lattialämmityksen lämpötilan alentaminen, koska se kuluttaa paljon sähköä. Jos kylpyhuoneessa ja wc:ssä on lattialämmitys, lämpöä kannattaa laskea päiväsaikaan, kun ei ole kotona. Kylpyhuoneen lattialle riittää 21–23 astetta tavallisen 26 asteen sijaan. Yhden asteen lämmön nousu lisää energiankulutusta noin viisi prosenttia. Älä unohda sammuttaa lattialämmitystä lomalle lähtiessäsi.
Saunominen
- Jos käyt sähkösaunassa, käy heti kun se on lämmennyt äläkä anna sen olla turhaan päällä. Sähkösaunassa yli 50 prosenttia sähköstä käytetään saunan esilämmitykseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Energiatehokkain saunan lämpötila on 70–80 astetta. Saunan lämmittäminen 100 asteeseen lisää sähkönkulutusta 20–30 %. Yksi tehokkaimmista keinoista säästää sähköä on, että koko perhe saunoo yhtä aikaa!
Lue lisää vinkkejä sähkön säästämiseen