Hyödyllistä tietoa ilmalämpöpumpuista
Kuinka ilmalämpöpumppu toimii?
Lämmityskäytössä ilmalämpöpumppu siirtää lämpöä ulkoilmasta sisäilmaan. Laitteessa on kaksi yksikköä: toinen ulkona ja toinen sisällä. Ilmalämpöpumpun sisällä on kylmäainetta, jota käytetään lämmön keräämiseen ja luovuttamiseen. Kylmäaine höyrystetään ulkoyksikössä, jonka jälkeen se sitoo tehokkaasti lämpöenergiaa itseensä. Siitä kylmäaine siirretään sisäyksikölle, jossa se nesteytetään ja lämpö luovutetaan kylmäaineesta. Prosessiin kuluu ulkolämpötilasta riippuen vain noin viidesosa sähköä verrattuna lämmityksen tuottoon. Viilennyskäytössä mekanismi käännetään päinvastaiseksi.
Kenelle ilmalämpöpumppu sopii?
Ilmalämpöpumppu sopii lisälämmönlähteeksi mihin tahansa kiinteistöön. Parhaiten ilmalämpöpumpusta hyötyy sähkö- tai öljylämmittäjä. Ilmalämpöpumppu pienentää lämmityskustannuksia ja maksaa itsensä takaisin jopa muutamassa vuodessa.
Kuinka ilmalämpöpumppu parantaa asuinmukavuutta?
Ilmalämpöpumppua voi käyttää kesäisin sisätilojen viilentämiseen. Oikein tehtynä tämä ei syö lämmityskaudella saatuja säästöjä. Tutkimuksen mukaan ilmalämpöpumppu tuo vuodessa lämmitykseen säästöä keskimäärin 3 000 kilowattituntia. Aktiivinen viilennyskäyttö kesäisin syö tästä määrästä vain noin kuudenneksen. (Lähde: Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvari 2015). Viilennyksen lisäksi ilmalämpöpumppu poistaa sisäilmasta kosteutta ja kierrättää sekä puhdistaa ilmaa.
Mitä ovat COP- ja SCOP-arvot?
COP-arvo (Coefficient Of Performance) kertoo laitteen hyötysuhteen, eli kuinka paljon laite tuottaa lämpöenergiaa kuluttamaansa sähköä vastaan. Esimerkiksi COP5 tarkoittaa, että ilmalämpöpumpun ottotehon ollessa 1 kW on lämpöteho 5 kW. COP-arvot määritetään ulkolämpötilan ollessa +7 celsiusta.
SCOP-arvo (Seasonal Coefficient of Performance) kertoo markkina-alueen koko lämmityskauden hyötysuhteen eli vuosihyötysuhteen. Suomessa myytävien laitteiden SCOP-lukemien tulee olla laskettu Pohjois-Euroopan ilmasto-olosuhteiden mukaan.
Vaatiiko ilmalämpöpumppu huoltoa?
Jotta ilmalämpöpumpun suorituskyky pysyy hyvällä tasolla, pitää laitteesta pitää säännöllisesti huolta. Sisäyksikön suodattimet tulee imuroida kuukausittain. Ulkoyksikkö pitää talvisin puhdistaa lumesta ja syksyisin lehdistä ja muista irtoroskista. Perusteellisempi puhdistushuolto suositellaan tehtäväksi 3-4 vuoden välein ammattilaisen toimesta.
Mihin ilmalämpöpumppu kannattaa sijoittaa?
Jotta ilmalämpöpumpusta saa parhaan mahdollisen hyödyn, tulee sijoittaa oikein. Sisäyksikön kohdalla tulisi olla mahdollisimman vapaa ilman kulku huoneistoon. Liian lähellä keittiötä oleva pumppu kuljettaa ruuan tuoksut ympäri huoneistoa ja suodatin likaantuu nopeammin rasvasta ja ruuankäryistä. Ilmalämpöpumppua ei kannata sijoittaa liian lähelle oleskelupaikkoja kuten sohvaa, sillä ilmavirta voi tuntua häiritsevältä. Vaikka nykyaikaiset ilmalämpöpumput ovat melko hiljaisia, ei ulkoyksikköä kannata sijoittaa aivan makuuhuoneen kohdalle. Kaksikerroksisessa talossa kannattaa harkita ilmalämpöpumppua molempiin kerroksiin, varsinkin jos aikoo käyttää pumppua viilentämiseen. Yhden pumpun viilennysteho riittää yleensä vain yhteen kerrokseen.
Jokainen kohde on erilainen ja tarve ilmalämpöpumpulle yksilöllinen. Asentajamme auttavat kartoittamaan juuri oikean ratkaisun, pyydä tarjous!