Hyppää sisältöön
23.12.2022

Tietoa sähköpulasta: Säästä ja siirrä!

Kotitalouksilla on ratkaiseva rooli energiakriisin voittamisessa, ja pienilläkin teoilla saavutetaan mahtavia yhteisvaikutuksia. Fiksu energiankäyttö palkitaan taloudellisina hyötyinä sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.

Teksti ja kuva: Pekka Karppinen

Päivi Suur-Uski työskentelee Motivalla

Parhaat energiansäästökeinot kotona ovat lämpötilojen alentaminen ja lämpimän veden käytön vähentäminen, Päivi Suur-Uski tiivistää.

Energia on ollut Suomessa viime vuosina niin edullista, ettei sen säästämisen taakse ole muodostunut kansanliikettä. Nyt hinta ja sen myötä asenteet ovat muuttuneet radikaalisti.

”Kukaan ei enää kyseenalaista energiansäästön tarpeellisuutta. Kun aiemmin puhuin vaikkapa led-lampuista, tuli aina joku sanomaan, että eihän niitä kannata laittaa. Sellaista palautetta ei tule tänä päivänä ollenkaan”, kuvailee energiatehokkuuden ja kotitalouksien energiankäytön asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Kotitalous voi vähentää energiankulutustaan melko helposti 5–10 prosenttia tottumuksiaan tarkistamalla. Sähkölämmitteisissä kodeissa on hyvät mahdollisuudet jopa 20 prosentin leikkaukseen, mikä näkyy heti vastaavansuuruisena alennuksena sähkölaskussa.

Patisteltaessa kotitalouksia säästötalkoisiin on muistettava niiden erilaisuus.
”Asumme eri tavalla, meillä on erilaiset lämmitysjärjestelmät ja laitekannat. Kovin erilaisia olemme myös elämäntavoiltamme ja -arvoiltamme.”

Nuukasti tähänkin saakka eläneillä on rajallisemmat mahdollisuudet säästöihin kuin heillä, jotka eivät ole kiinnittäneet energiankäyttöönsä sen kummempaa huomiota.

Energiaa saattaakin haaskautua huomaamatta, eikä hukkakäytöstä luopuminen tee silloin elämästä ankeampaa. Tänä talvena kansalaisilta kysytään kuitenkin valmiutta mennä mukavuusalueen rajoille esimerkiksi huonelämpötilojen osalta.

”Uhkaavan sähkö- ja polttoainepulan torjuminen ei onnistu pelkästään yritysten voimin. Yhteiskunta tarvitsee kotitalouksien panosta huippukulutuksen hetkistä selvitäkseen.”

Pientä säätöä

Yli 60 prosenttia kotitalouksiemme energiankulutuksesta aiheutuu tilojen lämmityksestä. Siksi lämpötilojen pudottaminen on vaikuttavin säästökeino niin pientaloissa kuin taloyhtiöissäkin. Asuintiloissa 18-20 asteen vaihteluväli on siedettävä ratkaisu. Makuuhuoneissa saa olla vähän viileämpää, olohuoneessa ja muissa oleskelutiloissa lämpimämpää.

Lämpötilaa kannattaa alentaa erityisesti kaikissa niissä tiloissa, joissa ei oleskella: porraskäytävissä, varastoissa ja autotalleissa. Sieltä on helpointa leikata, koska se ei vaikuta asuinmukavuuteen.

Toiseksi tärkein säästökohde on lämpimän veden käyttö, jonka osuus on noin viidennes energiankulutuksesta. Suur-Uski suosittelee sukkelampia suihkussa käyntejä jokaiselle meistä.

”Ensimmäinen askel voisi olla nykyisten suihkuaikojen puolittaminen, millä melkein puolittaisimme koko lämpimän veden kulutuksemme. Se olisi todella iso teko.”
Pientalossa suihkuaikojen puolittaminen leikkaisi energiankulutuksesta kymmenkunta prosenttia, suunnilleen saman verran kuin lämpötilojen alentaminenkin.
Käsin tiskaaminen tai pyykkääminen ei kannata, sillä nykyaikaiset pesukoneet hoitavat homman energiatehokkaammin ja vähemmällä vedellä. Nyt jos koskaan on hyvä hetki katsoa käyttöohjeesta, minkä verran mikin pesuohjelma kuluttaa energiaa.

Eri sähkölaitteiden osuus energiankäytöstä on hyvin kotitalouskohtaista. Juuri mikään nykyaikainen vempele ei ole energiasyöppö itsessään, vaan kulutus riippuu siitä, minkä verran kodin asukkaat sitä käyttävät. Sähkökiuas on tavallisesti laitteista suuritehoisin, joten saunomiskertojen harventaminen ja lyhentäminen palkitaan pienempinä sähkölaskuina.

”Itse kukin voisi miettiä, minkä laitteen käytöstä on valmis tinkimään. Lisäksi meidän on opeteltava energiatehokkaat käyttötavat jokaiselle laitteelle sekä sammutettava laitteet, joita ei sillä hetkellä käytetä.”

Eikä niitä ledejäkään kannata pitää tarpeettomasti päällä, koska myös vähäpätöisiltä tuntuvista toimenpiteistä kertyy merkittäviä yhteisvaikutuksia.
Asukkaiden terveyden tai kiinteistön kunnon kustannuksella ei energiaa pidä säästää. Riittävästä ilmanvaihdosta ja tilojen kuivumisesta on huolehdittava energia-kriisin keskelläkin. Suihkuaikojen lyhentäminen helpottaa myös kodin kosteusrasitusta.

Ajoitus kohdalleen

Kotitalouksien tärkeys energiansäästötalkoissa korostuu talven kylmimpinä tunteina, jolloin niiden osuus kaikesta sähkönkäytöstä on suunnilleen kolmasosa. Eniten sähköä kuluu arkiaamuisin noin kello 8–10 ja -iltaisin 16–20, erityisesti 16–17 ja 19–20. Jos suinkin mahdollista, kannattaa omaa sähkönkäyttöä siirtää näiden huippukulutustuntien ulkopuolelle.

Päivi Suur-Uski tunnustaa, että hänkin on joutunut omaksumaan uusia arkirutiineja.

”Etätyöpäivinä minulla on ollut tapana laittaa pyykit koneeseen ja kone käyntiin juuri ennen kuin aloitan työt eli klo 8. Koska en pysty irtautumaan työnteosta enää keskellä päivää, olen opetellut käyttämään ajastinta. Voin edelleen ladata koneen aamulla, mutta se käynnistyy vasta myöhemmin aamupäivällä.”
Autoiluun liittyvän sähkönkäytön fiksulla ajoittamisella voidaan keventää verkon kuormitusta ja aikaansaada tuntuvia euromääräisiä säästöjä. Eli sähköautot lataukseen yöajaksi, kohtuulliset esilämmitysajat ja kimppakyydit kunniaan. Ehkä liikenteeseen voisi lähteä vähän totuttua aikaisemmin, ennen huippukulutuksen hetkeä?

Jos perjantaina on pakko päästä saunaan, niin mielellään vasta iltakahdeksan jälkeen. Viikonloppuisin sähköä on yleensä saatavilla paremmin ja edullisemmin.
Kodit voivat olla kulutuksessaan joustavampia kuin teollisuusyritykset, jotka eivät pysty keskeyttämään prosessejaan noin vain. Säästämällä energiaa mahdollisuuksiensa mukaan kotitalous auttaa pitämään energiajärjestelmää pystyssä ja hintoja kurissa sekä vauhdittamaan vihreää siirtymää omalta osaltaan.
”Jonkin verran meidän pitää siis energiaa säästää ja siirtää sen käyttöä johonkin toiseen aikaan. Alennetaan huonelämpötiloja hieman, puolitetaan suihkuajat ja skarpataan vähän sähkölaitteiden käytön kanssa. Ne eivät ole kohtuuttomia vaatimuksia”, Suur-Uski summaa. ∎


Päivi Suur-Uskin energiansäästövinkki:

”Auton esilämmityksessä aion olla entistä tarkempi erityisesti sisätilan lämmittimen kanssa. Liikkumisen tapaa ja tarvetta voi myös kehittää.”

Sulje
Search