Hyppää sisältöön

Miten Suomen sähköverkko toimii?

Millaisia sähköverkkoja Suomesta löytyy? Miten sähköverkko toimii Suomessa ja miksi sähkön siirto ja myynti on erotettu?

Miten sähköverkko toimii Suomessa – millaisia osia siihen kuuluu?

Sähköverkko on infrastruktuuri, joka mahdollistaa sähkön siirron tuotantopaikoista kuluttajille. Saatat kuitenkin pohtia, miten sähköverkko toimii Suomessa. Sähköverkko koostuu useista komponenteista: voimalaitoksista, kantaverkosta, suurjännitteisestä jakeluverkosta sekä paikallisesta jakeluverkosta.

Kantaverkko

  • Kantaverkko on sähkönsiirron suurjännitteinen runkoverkko, johon voimalaitokset, suuret tehtaat ja alueelliset jakeluverkot ovat liitoksissa. Suomessa Fingrid vastaa kantaverkon toimivuudesta ja ylläpidosta. Suurin osa Suomessa kulutetusta sähköstä siirretään kantaverkon kautta alueellisiin jakeluverkkoihin ja teollisuuteen.

Suurjänniteverkko

  • Kantaverkon ja jakeluverkkoyhtiöiden välillä toimii suurjännitteisiä jakeluverkonhaltijoita, ja niiden verkon osat kuuluvat sähköverkon kokonaisuuteen. Suomen 15 suurinta verkkopalveluyhtiötä kattavat yli 70 % jakeluverkoista.
  • Jakeluverkko siirtää sähkön siirtoverkon jakelupisteistä loppukäyttäjille, kuten kotitalouksille ja yrityksille. Tämä verkko toimii alemmilla jännitetasoilla kuin runkoverkko (tyypillisesti 110 kV) ja kattaa laajan alueen.

Pienjänniteverkko

  • Muuntajat muuttavat sähköjännitteen sopivaksi eri jakeluvaiheille. Kytkinlaitteet puolestaan ohjaavat sähkön virtausta ja suojaavat verkkoa ylikuormituksilta ja vioilta.
  • Sähköverkkoa valvotaan ja hallinnoidaan reaaliaikaisesti valvontajärjestelmillä, jotka seuraavat sähkön kysyntää ja tarjontaa sekä verkon kuntoa.

Keravan Energian jakeluverkko kattaa Keravan, Sipoon sekä pienen osan Helsingin jakeluverkkoa.

 

Mistä sähköverkosta pidämme huolta?

Sähköverkkomme sijaitsevat Keravalla ja Sipoossa, ja sähkönjakelun näkökulmasta alueet ovat hyvin erilaiset toisiinsa nähden. Kerava on pinta-alaltaan pieni ja tiiviisti asuttu kaupunki, jossa sähköverkko on pitkään ollut maakaapeloitu lähes kokonaan. Sipoo puolestaan on laaja ja harvaanasuttu alue, jossa on paljon metsää ja peltoa – sekä ilmajohtoa. Keravan Energia ylläpitää ja huolehtii jakeluverkosta, jotta sähköverkko toimisi luotettavasti säällä kuin säällä.

Miksi sähkön siirrosta pitää maksaa, ja mitä siirtomaksuilla rahoitetaan?

Sähkön ja sähköverkon ero

Sähkö on energiaa, jota käytämme päivittäin. Se syntyy voimalaitoksissa, kuten ydinvoimaloissa, vesivoimaloissa ja tuulivoimaloissa. Sähköverkko on infrastruktuuri, joka kuljettaa sähköä kuluttajille. Sähköverkko on luonnollinen monopoli, ja sen omistaja vastaa sähkön siirrosta ja kunnossapidosta. Sähkön myynti puolestaan liittyy sähkön kauppaan. Voit valita vapaasti toimittajan, joka myy sinulle sähköä. Sähkön myynti ja sähköverkon omistus ovat erillisiä toimintoja, vaikka ne liittyvätkin samaan sähköjärjestelmään.

arc

Mihin sähköverkkoon kuulun?

On tärkeää tietää, mihin sähköverkkoon kuulut, sillä se vaikuttaa sähköntoimitukseen, mahdollisiin häiriötilanteisiin sekä sähkönsiirron hintaan.

  • Sähkölaskussasi on mainittu sähköverkkoyhtiön nimi. Tämä yhtiö on vastuussa sähkön jakelusta alueellasi.
  • Paikallisen sähköverkkoyhtiösi sivuilta löydät myös kartan, jossa näkyy jakelualue. Kartalle päivittyvät myös mahdolliset häiriöt.
  • Suomessa Energiavirasto valvoo sähkömarkkinoita, ja heidän sivuiltaan voit etsiä tietoa eri verkkoyhtiöistä ja niiden toimialueista.
Sulje
Search