Hyppää sisältöön

Muuttajan muistilista

Mitä kaikkea muuttajan tulee muistaa ottaa huomioon? Lue vinkit mutkattomaan muuttoon!

Muuttaessa on muistettava monta asiaa ja muutto voi olla jännittävää – joskus jopa stressaavaa. Nappaa muuttajan muistilistasta vinkkimme sujuvaan ja huolettomaan muuttoon!

Hyvissä ajoin ennen muuttoa:

Myy kotisi tai irtisano vuokrasopimus

Kun olet löytänyt itsellesi uuden kodin, on aika luopua vanhasta.

Muista irtisanoa vuokrasopimuksesi ajoissa. Vuokra-asunnoissa irtisanomisaika on aina vuokrasopimuskohtainen, mutta useimmiten se on 1–2 kuukautta. Voit varmistaa irtisanomisajan vuokrasopimuksestasi.

Jos asut omistusasunnossa tai omistamassasi kiinteistössä ja aiot myydä sen ennen uuden ostoa, kannattaa toimiin ryhtyä hyvissä ajoin. Myyntiajat  vaihtelevat alueittain paljon ja viime aikoina ne ovat usein olleet melko pitkiäkin. Myyntiin kannattaa ryhtyä hyvissä ajoin ja varautua siihen, että prosessi voi viedä pisimmillään kuukausia.

Kiinteistöä myydessäsi muista mainita kauppakirjassa erikseen sähkö- ja kaukolämpö- tai kaasuliittymät sekä vesiliittymät. Ne ovat irtainta omaisuutta ja tulee kaupassa siirtää uudelle omistajalle. Kun niistä on maininta kauppakirjassa, on siirto omiin nimiin helppo tehdä paikallisen energia- tai vesiyhtiön kanssa.

Päätä muuttopäivämäärä sekä loppusiivouksen ajankohta

Muuton ajankohta on hyvä päättää hyvissä ajoin. Hanki muuttopalvelut ammattilaisilta tai kysy tuttavilta apua muuttoosi heti kun ajankohta on selvillä. Kannattaa myös tarkistaa työehtosopimuksesta, oletko oikeutettu palkalliseen muuttopäivään. Ilmoita muuttopäivä työnantajallesi, niin saat varattua muuttopäivälle lisää aikaa.

Jos suunnittelet muuttofirman tilaamista ja pystyt itse vaikuttamaan muuttosi ajankohtaan, kannattaa valita arkipäivä keskeltä kuukautta. Monet muuttoyhtiöt tarjoavat edullisempaa hintaa, kun muutto ei osu viikonlopulle tai juuri kuukauden vaihteeseen, jolloin muuttoja on usein paljon.

Itse tavaroiden muuton lisäksi huolehdi myös, että loppusiivoukseen jää riittävästi aikaa. Voit siivota itse, tai palkata ammattilaiset siivoukseen. Kun ostat siivouspalveluita, voit hakea siitä kotitalousvähennystä.
Lue lisää kotitalousvähennyksestä

Tee muuttoilmoitus maistraattiin ja Postiin

Kun olet päättänyt muuttopäivän, tee muuttoilmoitukset maistraattiin ja Postiin. Muuttoilmoituksen voi tehdä näppärästi sekä maistraattiin että Postiin Digi- ja väestötietoviraston ja Postin yhteisessä verkkopalvelussa.

Siirry Digi- ja väestötietoviraston ja Postin verkkopalveluun

Saat Postilta maksutta kuukaudeksi muuttopostipalvelun, jonka avulla kirjepostisi ohjataan uuteen osoitteeseesi. Voit myös ostaa muuttopostipalvelun vuodeksi, jolloin vuoden ajan kaikki Postin jakamat postisi ohjataan uuteen osoitteeseen, vaikka ne olisi kirjattu vanhalla osoitteella.

Tieto uudesta osoitteestasi välittyy digi- ja väestötietovirastolta useimmille virallisille tahoille, mutta aivan kaikki eivät sitä sieltä saa. Muista siis ilmoittaa uusi osoitteesi myös muille, jotka sitä tarvitsevat. Ilmoita uusi osoitteesi töihin tai opiskelupaikkaan sekä lastesi kouluun tai varhaiskasvatukseen. Muita uuden osoitteesi tarvitsevia tahoja ovat esimerkiksi lehtien tilaukset, eri järjestöt joihin kuulut sekä erilaiset yritykset joiden palveluita käytät tai joiden tuotteita tilaat kotiin. Lisäksi tietenkin ne sukulaiset ja ystävät, joille haluat osoitteesi jakaa.

Tee uusi sähkösopimus uuteen kotiin ja päätä vanha sähkösopimus vanhasta kodista

Sähkösopimus kannattaa tehdä uuteen kotiin mieluummin ennakkoon, jotta varmistut siitä, että saat sähköt päälle heti  kun tarvitset niitä uudessa kodissa.

Huomioithan, että sähkösopimus ei siirry sellaisenaan – sähkösopimus on aina asuntokohtainen ja henkilökohtainen. Uuden sopimuksen solmimisen lisäksi sinun täytyy siis muistaa päättää sähkösopimus vanhasta kodistasi.

Tutustu sähkösopimuksiimme

Voit tehdä sähkösopimuksen jopa 3 kuukautta ennakkoon. Kannattaa tehdä uusi sähkösopimus uuteen asuntoon kuitenkin vähintään kaksi viikkoa ennen muuttopäivää. Mikäli uudessa kodissasi on oma aurinkovoimala, voit tehdä samalla myös ostosopimuksen ja pääset hyötymään voimalan tuotannosta heti muuttopäivästä alkaen.

Jos sähkösopimuksen teko on unohtunut tai muusta syystä tarvitset sähköt päälle heti, otathan puhelimitse yhteyttä asiakaspalveluumme. Asiantuntijamme palvelevat arkipäivisin klo 9–14.

KATSO YHTEYSTIETOMME

Jos asut Keravalla tai Sipoossa, kytkemme sähköt kotiisi sinä päivänä, kun sähkösopimuksesi astuu voimaan. Jos olet tehnyt kanssamme sähkösopimuksen muualle Suomeen, sähköjen kytkennästä vastaa paikallinen jakeluverkkoyhtiö.

Lue lisää sähköjen kytkennästä

Varmista kotivakuutus ja muut sopimukset

Hanki uuteen kotiisi kotivakuutus ja solmi muut tarvittavat sopimukset kuten internet-yhteys, ja omakotitaloon muuttaessa kaukolämpö-, jätehuolto- ja vesisopimukset. Jos olet ostanut uuden kotisi, ilmoita energiayhtiöön kauppakirjan mukaiset sähkö- ym. liittymien uudet omistajat. Lähetä myös lomakkeet ja hakemukset Kelaan, jos olet Kelan asiakas.

Vähän ennen muuttoa

Aloita pakkaaminen ja hanki muuttolaatikot

Kannattaa aloittaa pakkaaminen hyvissä ajoin, jotta sinun ei tarvitse enää muuttopäivänä täyttää laatikoita. Muuttolaatikoita voi ostaa ja vuokrata. Pahvilaatikoita saa myös usein ilmaiseksi ruokakaupoista.

Tavaroiden pakkaamisessa on hyvä olla teippiä jolla laatikot suljetaan, kynä laatikoiden sisällön merkitsemiseen sekä kuplamuovia tai vanhoja sanomalehtiä tavaroiden suojaukseen. Nokkakärryistä on myös apua suurempien tavaroiden, kuten kodinkoneiden siirrossa.

Jos olet tilannut muuttopalvelun, voit halutessasi tilata heiltä myös lisäpalveluna erilaisia lisäsuojauksia kalusteillesi muuton ajaksi tai vaikka koko muuton pakkaamisesta loppusiivoukseen.

Ilmoita muutosta isännöitsijälle ja muille tahoille

Ilmoita sekä tulevalle että vanhalle isännöitsijälle muutostasi. Nimen saaminen oveen voi kestää hetken, joten ilmoitus kannattaa tehdä heti kun tiedät muuttopäivän.

Samalla on hyvä selvittää uuden asunnon saunavuorot, pesutuvat sekä autopaikat, jos niille on sinulla käyttöä. Esimerkiksi taloyhtiön autopaikkoja voi joskus joutua jonottamaa, joten niitä kannattaa tiedustella hyvissä ajoin.

Suojaa kodin pinnat muuttopäivää varten ja tarkista puutteet

Suojaa vanhan sekä uuden asunnon pinnat kolhuilta, kuten oven karmit ja lattiapinnat. Ota kuvat uuden sekä vanhan asunnon mahdollisista puutteista, kuten pinttyneestä liasta, rikkinäisistä asioista ja muista huomautuksen kohteista, ja ilmoita ne isännöitsijälle.

Muuton jälkeen

  • Tarkista, että palovaroittimet toimivat uudessa kodissa.
  • Palauta kaikki avaimet vanhasta kodista. Muista myös mahdolliset erilliset varastojen tai yhteiskäyttötilojen avaimet.
  • Varmista lopuksi, että muuttosiivous on tehty huolella uudessa kodissa.

Onnea uuteen kotiin!

Usein kysytyt kysymykset

Sulje
Search