Sähkön spot-hinta on pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa päivittäin määräytyvä ja muuttuva sähkön tuntihinta. Pörssisähkösopimuksemme Fiksusähkö perustuu tähän spot-hintaan, joten sitä kannattaa pitää silmällä. Seuraamalla sähkön hintakehitystä ja energiankulutustasi voit selkeästi pienentää sähkölaskuasi ajan myötä.
Alla näet Nord Poolin sähkön tuntihinnan keskiarvo vuosina 2020–2023. Graafi näyttää sähkön pörssihinnan snt/kWh. Hinnat eivät sisällä meidän marginaaliamme, perusmaksua tai veroja.
Pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Pool sähkön markkinahinta vaihtelee tunneittain, päivittäin ja kuukausittain.
Pörssisähkön tuntihinta määräytyy Nord Poolissa kysynnän ja tarjonnan mukaan ja se vaihtelee tunneittain, päivittäin ja kuukausittain. Spot-hinta on sähköyhtiön maksama sähkön hinta, joka ei sisällä sähköyhtiön omia maksuja eikä valtion maksuja, kuten veroja, tasekustannuksia ja kaupankäyntimaksuja.
Spot-hinta asettuu tunti tunnilta perustuen kysyntään ja tarjontaan. Jokainen aamu klo 12 (CET) mennessä sähköntuottajat ja sähkön myyjät tai välittäjät jättävät tarjouksensa seuraavalle päivälle. Tarjous sisältää määrän (MWH/h), jonka toimija on valmis ostamaan tai myymään tietyllä hintatasolla (Eur/MWh) jokaiselta tunnilta. Joka päivä klo 13 (CET) Nord Pool julkaisee seuraavan päivän hinnat.
Jos sinulla on pörssisähkösopimus, se perustuu tuntihintaan, eli spot-hintaan. Spot-hinta voi osoittautua hieman hankalaksi, jos haluaa osata ennakoida sähkökustannuksiaan: hinta vaihtelee päivittäin, jolloin myös sähkölaskun suuruus vaihtelee kuukausittain. Tästä huolimatta pörssisähkön hinta on osoittautunut pitkällä aikavälillä edullisimmaksi.
Huomaathan, että pörssisähkön tuntihintaan lisätään arvonlisävero, mahdolliset lisävalinnat kuten Luonnonvoima ja meidän marginaalimme, joka sisältää mm. tasepalvelumaksun Suomen kantaverkkoyhtiölle.
Määräaikaisen sähkösopimuksen hinnoittelu perustuu sähkön johdannaispörssiin, ei pohjoismaiseen Nord Pool -sähköpörssiin. Tällaisen sähkösopimuksen sähköt on ostettu ennakkoon ja hinta päätetty ennen kuin sähkö on edes tuotettu. Lyhyesti siis: jos sinulla on määräaikainen sähkösopimus, sähköhinnan heilahtelulla sähköpörssissä ei ole vaikutusta sinun sähkölaskuusi. Sinun sähköhintasi ei vaihdu lainkaan sopimuskautesi aikana, ja loppusumma sähkölaskussa vaihtelee ainoastaan oman kulutuksesi mukana.
Keravan Energia -sovelluksessa voit myös seurata tuntihintoja tarkasti. Sovelluksen sähkön hinnoissa on huomioitu ajankohtainen ALV.
Sovelluksemme on ladattavissa Android- ja Apple-puhelimiin sovelluskaupastasi.
Fiksusähkö-sopimuksen tunneittain vaihtuvan hinnan määrittää sähköpörssi Nord Pool sekä asiakkaan tuntikohtainen sähkönkulutus. Sähkölasku muodostuu siten, että laskutettava ajanjakso käydään tuntikohtaisesti läpi. Jokaisen tunnin sähkönkulutus kerrotaan vastaavan tunnin pörssisähkön hinnalla, johon on lisätty marginaalimme sekä ajankohtainen arvonlisävero. Sopimuksessa on myös perusmaksu.
Huom. Laskuilla ei esitetä tätä tuntikohtaista erittelyä, vaan kulutettu sähkö kilowattitunteina (kWh) ja sähkön hinta laskutusjakson keskiarvona (snt/kWh), joka muodostuu edellä mainitun tuntitasoisen laskennan mukaan. Tuntikohtaisiin kulutustietoihisi voit tutustua omilla sivuilla.
Suomessa kaikki pörssisähkö ostetaan ja myydään pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa. Heidän verkkosivuillaan voit seurata sähkön historiallisia hintoja tunneittain ja sähkön hintamuutoksia kysynnän ja tarjonnan mukaan. Nord Pool on koko Skandinavian, Baltian ja Suomen yhteiset markkinat.
Miten pörssisähkön hinta on kehittynyt Suomessa? Viime vuosien aikana sähköpörssin hintaheilahdukset ovat vaihdelleet rajusti miinusmerkkisistä todella korkeisiin hintoihin. Esimerkiksi vuoden 2023 pörssisähkön keskihinta oli noin 7 snt/kWh, kun taas edellisvuonna sama luku oli miltei 19 snt/kWh. Hintapiikkejä ilmenee esimerkiksi vähätuulisina aikoina ja ydinvoimalaitosten ollessa pois käytöstä — hintaan vaikuttavia tekijöitä on monia ja usein lopputulos on monen eri tekijän summa. Tämän vuoksi ensi vuoden pörssisähkön hintaa on liki mahdotonta ennustaa. Sähkön hinnan kehitykseen pidemmällä aikavälillä vaikuttaa mm. sää ja maailmanpolitiikka – mitä enemmän säästä riippuvaisia tuotantomuotoja meillä on, sitä riippuvaisempia me olemme säästä.
Kesää kohti pörssisähkön hinta yleensä halpenee, koska silloin on paljon tuulivoimaa käytettävissä, ja Norjan ja Ruotsin vesialtaat ovat useimmiten täynnä.
Joskus voi käydä niin, että pörssisähkön hinta painuu reippaasti alaspäin ja menee jopa miinuksen puolelle. Tämä voi tapahtua, jos on esimerkiksi paljon tuulivoimaa tarjolla.
Muistathan kuitenkin, että pörssisähkön hinnan päälle tulee marginaalimme ja veloitamme myös kuukausittaisen perusmaksun. Sähkön hinnan ollessa negatiivinen, arvonlisäverotettavaa kulua ei synny ja tällaisissa tilanteissa mahdollisesti syntyvä hyvitys asiakkaalle on veroton. Sähköverkkoyhtiö vuorostaan veloittaa sinulta sähköveron sekä sähkönsiirron. Eli mitä enemmän kulutat, sitä enemmän maksat sähkönsiirtokuluja.
Mietitkö, kannattaako nyt ottaa pörssisähkö? Pelkäätkö, kannattaako pörssisähkö talvella? Pörssisähkön hyötyjä ovat mm.
Haittapuolia ei kuitenkaan voi piilottaa, ja ne ovat