Nord Poolissa sähkön tuottajat ja ostajat jättävät myynti- ja ostotarjouksia, ja sähkön tuntihinta muodostuu siinä pisteessä, missä myynti- ja ostotarjoukset kohtaavat. Näin määrittyy pörssisähkön hinta seuraavan päivän tunneille. Kuluttajalle myytävän pörssisähkön hintaan lisätään vielä arvonlisävero sekä sähkönmyyjän marginaali.
Kiinteähintaisten sähkösopimusten hintoihin vaikuttavat myös johdannaiset, joka perustuvat kauppoihin, joita suuret sähkön tuottajat ja myyjät ovat tehneet tulevista sähkötoimituksista. Johdannaisten avulla tulevaa tuotantoa myydään tiettyyn hintaan. Hinta siis kiinnitetään johdannaisilla sopimuskauden ajaksi – tämä vähentää sähkönmyyjän riskiä. Tämän myötä määräytyvän hinnan perusteella sähköä myydään kuluttajille. Johdannaiset perustuvat markkinoiden näkemykseen tulevasta, ja siihen vaikuttavat esimerkiksi vesivarantojen tilanne, maakaasun ja hiilen hinnat sekä yleiset talousnäkymät.
Kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa sähkön spot-hinta ei näy heti, vaan sopimukset päivittyvät viiveellä.
Voit lukea lisää sähkön hinnasta säännöllisesti päivittyvästä sähkön tilannekatsauksesta.
Keravan Energia tuottaa myymästään sähköstä noin 10 %. Osuustuotannon kautta tulee 22 %, ja loput hankimme tukkumarkkinoilta. Tukkumarkkinoilla muodostuu pörssisähkön hinta kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tämä tapahtuu pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa, jonka osakkaina ovat Pohjoismaiden kantaverkkoyhtiöt.