Hyppää sisältöön
astetta alemmas valkoinen logo

Tietoa sähköpulasta

Sähköpula voidaan välttää, jos me kaikki käytämme energiaa järkevästi.

Sähköpula – mitä se oikeasti tarkoittaa?

Suurimman osan ajasta energiantuotanto kattaa kysynnän ja sähköjärjestelmä on tasapainossa. Mutta kylminä, tuulettomina päivinä voi esiintyä sähkövajetta (sähköpulaa). Silloin joudumme tuomaan tavallista enemmän sähköä naapurimaistamme. Jos asiat menevät huonosti, eikä energiaa ei voi tuoda meille juuri silloin, sähköstä olisi pulaa. Toisin sanoin – sähköt katkeaa.

Tänä talvena Suomea saattaa uhata sähköpula. Vaikka sähkön kulutus on vähentynyt noin 7 %, me käytämme vielä paljon sähköä – ja meidän pitäisi käyttää entistä vähemmän! Sähköä on nimittäin käytettävissä normaalia vähemmän, sillä tuonti Venäjältä on loppunut ja Pohjoismaiset vesivoimavarannot ovat huvenneet kuivan kesän takia.

Voiko Suomessa tulla sähköpula?

Kantaverkkoyhtiö Fingrid pitää yllä tilannekuvaa sähköpulasta. He tarkastelevat jatkuvasti kolmea kriittistä mittaria:

  1. Toimiiko kotimainen sähköntuotanto luotettavasti?
  2. Saadaanko sähköä tuotua Suomeen Ruotsista?
  3. Onko sää lauha ja tuulinen?

Niin kauan kuin kaikki kolme vaihetta toteutuvat, sähkö Suomessa riittää – varsinkin, jos me kaikki osallistumme energiansäästötalkoisiin. Sähköpulan riski kohoaa heti, jos jo yksi kolmesta vaiheista ei toteudu. Silloin on pakko panostaa entistä kovemmin energian säästöön. Sähköpula on jo todellinen uhka, jos kaksi mittaria ei toteudu. Silloin sähkön säästö ja sen käytön ajoitus on sähkön riittävyyden edellytys. Mikäli sähkön kulutusta ei saada pienennettyä tarpeeksi, joudutaan turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin, ettei koko Suomi pimene hallitsemattomasti.

Lue kysymyksiä ja vastauksia sähköpulasta

Sähkön käyttö on jo vähentynyt

Energia-alan myllerrys ja villisti nousseet sähkön hinnat ovat saaneet sähkönkäyttäjät vähentämään kulutustaan. Syyskuun 2022 sähkönkulutus Suomessa pieneni 7 % verrattuna vuodentakaiseen (lämpötilan pysyessä samana). Tämä on osoitus siitä, että yhteistuumin saamme merkittäviä energiansäästötoimia aikaan.

Sinäkin voit auttaa – tule mukaan torjumaan sähköpulaa

Kotitalouksilla on ratkaiseva rooli energiakriisin voittamisessa, ja pienilläkin teoilla saavutetaan mahtavia yhteisvaikutuksia. Fiksu energiankäyttö palkitaan taloudellisina hyötyinä sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Kulutuksen vähentäminen ei kuitenkaan ole vain kotitalouksien vastuulla, vaan myös yritykset ja organisaatiot osallistuvat. Täältä voit esimerkiksi lukea, miten Keravan kaupunki vähentää sähkönkäyttöään. Yhteisillä energiansäästötoimillamme on merkitystä, sillä 10 % vähennys Suomen sähkönkulutuksessa vastaa Olkiluoto 3:n tuotantoa. Kiertävät sähkökatkot ovat vasta viimeinen keino sähköpulan torjunnassa eikä niihin tarvitse mennä, jos kulutus saadaan joustamaan.

Astetta alemmas

Useat eri viranomaiset ovat yhdessä käynnistäneet Astetta alemmas -kampanjan, joka kutsuu kaikki pohtimaan energiankulutustottumuksiaan ja sähkön säästämistä.
OPI SÄÄSTÄMÄÄN SÄHKÖÄ

arc

Näin vähennät energiankulutustasi

Pienillä muutoksilla arjen sähkön käytössä on suuri vaikutus, jos vain tarpeeksi moni osallistuu.

  • Tehokkaimmat energiansäästötoimet liittyvät Suomessa lämmitykseen: Huonelämpötilan laskeminen vain yhdellä asteella tuottaa viiden prosentin säästön energiankulutukseen.
  • Myös sähkökäyttöinen mukavuuslattialämmitys kylpyhuoneessa saattaa olla todellinen sähkösyöppö.
  • Pyykkiä pestessä kannattaa pestä vain täysiä koneellisia, sillä pesukone lämmittää sähköllä käyttämänsä veden.
  • Kiinnitä huomiota myös suihkussa käyntiin: älä lotraa suihkun alla tarpeettomasti ja muista sulkea suihku saippuoinnin ja hiustenpesun ajaksi.

LUE LISÄÄ ENERGIANSÄÄSTÖVINKKEJÄ

Myös sillä on väliä MILLOIN käytät sähköä

Yhtä tärkeää kuin sähkönkulutuksen vähentäminen on oikea ajoitus. Jos sähköstä on pulaa, on keskeistä vähentää kulutuksen tilapäistä vaikutusta, sillä tuotannon ja energian kulutuksen on oltava koko ajan tasapainossa. Jos on epätasapaino, tulee tehopula.

Suurin osa sähköstä kulutetaan Suomessa arkisin klo 7–9 ja 16–18 välillä. Silloin sähköpulan riski on suurin, joten yritä käyttää vähemmän sähköä juuri näinä hetkinä. Onko mahdollista, että käyt esim. illalla suihkussa etkä aamulla?

Tutustu omaan sähkönkulutukseesi tuntitasolla niin tiedät miten ja milloin käytät eniten sähköä. Kun tietää MILLOIN käytät eniten sähköä, on helpompi säätää omaa kulutusta.

Kirjaudu omille sivuille

 

Esimerkki omakotitalon yhden vuorokauden sähkönkulutuksesta. Keravan Energian asiakasportaalissa voit tarkastella omaa kulutustasi jopa tuntitasolla. Palvelun avulla on helppo hahmottaa omat kulutuspiikit ja miettiä, onko niitä mahdollista tasoittaa.

Omakotitalon yhden vuorokauden sähkönkulutus

Mitä, jos sähköpula kuitenkin iskee?

Jos sähkön kulutusta ei saada vähennettyä sähkön käyttäjien toimesta, voidaan joutua tilanteeseen, jossa kulutusta on vähennettävä hallituilla alueellisilla sähkökatkoilla. Käytännössä tämä tarkoittaa Keravalla ja Sipoossa sitä, että kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoittaa Keravan Energialle sen tehon, jonka verran alueellamme tulee hetkellisesti vähentää sähkönkulutusta.

Suunnitelma kiertäville sähkökatkoille

Meillä on ennalta laadittu suunnitelma sähköpulatilanteeseen, jonka mukaan lähdemme tällaisessa tilanteessa katkomaan sähköjä alue kerrallaan. Kullakin alueella sähkökatko kestäisi vain lyhyen aikaa – maksimissaan noin kaksi tuntia. Sähkökatkojen kierrättämistä jatketaan niin kauan, kunnes Fingrid ilmoittaa sähköpulan päättyneen, eli kulutuksen ja tuotannon olevan jälleen tasapainossa. Yhteiskunnan toiminnalle kriittiset kohteet kuten esimerkiksi sairaalat eivät ole kiertävien sähkökatkojen piirissä.

Sähkökatkosta pyritään tiedottamaan ennalta

Ellei kyseessä ole hyvin äkillinen laiterikon aiheuttama sähköpula, Fingrid tiedottaa etukäteen valtakunnallisesti, jos sähköpulan riski on kohonnut. Myös me tiedotamme asiakkaillemme tekstiviestein, jos näyttää siltä, että kiertävät sähkökatkot ovat todennäköisiä. Jotta vastaanotat tiedotteemme, tarkistathan asiakasportaalissamme, että yhteystietosi ovat ajan tasalla. Katso uutiskirjeemme sähköpulasta.

Varaudu sähkökatkoihin ennalta

Uhkasi sähköpula tai ei, on jokaisessa kodissa hyvä varautua pärjäämään vähintään 72 tuntia ilman sähköä tai vettä. Jokaisesta kodista tulisi löytyä kotivara, eli esimerkiksi vesiastioita, kuivaruokaa, paristoilla toimiva radio ja taskulamppu sekä käteistä rahaa.

Lue lisää varautumisesta sähkökatkoon

Sulje
Search