Skip to content
12.12.2022

Energispartips

Ofta blir energi- och elspartips uppmärksammade först när elräkningen känns stor. Men som uttrycket “spara vatten när du kan, för det lönar sig minsann” visar, är det också lönt att spara energi särskilt i radhus och villa där du betalar direkt enligt användning. Följande elspartips och råd hjälper dig att enkelt och lätt spara energi och vatten – och pengar. Mot en bättre framtid för alla!

Värme

  • Sänk dina värmekostnader genom att sänka temperaturen inomhus. Redan en grad minskar energianvändningen med fem procent. På natten sover du också bättre om det är lite svalare i sovrummet.
  • När du reser bort kan du gott dra ner värmen på elementen och stänga av både handdukstork och golvvärme för att spara el.

Inredning

  • Möblera inte rakt framför elementet med stora soffor eller byråer utan låt varmluften cirkulera enklare och värma upp inne. Satsa på energisparande element om möjligt.
  • Lägg nya tätningslister runt fönster och dörrar, så håller de inne värmen bättre och det drar inte heller i knutarna. När du vädrar, låt fönstren stå på vid gavel under en kort stund. Det sparar energi mer än om du vädrar med en smal springa under längre tid.
  • Dra också för gardinerna under natten, det skyddar för drag och håller kylan ute och värmen inne – och motsatt på dagen!
  • Välj effektiva och energisparande lampor som ger bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor. Släck ljuset när det inte behövs!

Fakta om LED
LED är en lysdiodlampa, förkortningen kommer från engelskans Light Emitting Diods, som sparar upp till 80 procent jämfört med glödlampan och håller upp till 15 gånger längre. LED-lampor innehåller inget kvicksilver och kommer med olika socklar och i många olika storlekar och former. En LED-lampa kan ha varmt eller kallt ljus, vilket visas på förpackningen med kelvin (K) där ju lägre siffra innebär varmare ljus.

Elektroniska apparater

  • Spara el och dra ur diverse batteriladdare, t.ex. till mobilen, när de inte används.
  • Släck också tv:n, datorskärmen och elektriska tillbehör helt och hållet, och låt dem inte stå i stand by-läge. Stand-byläget drar mer energi än många tror. En enkel lösning är att koppla in flera apparater till ett grenuttag, som du sedan enkelt kan stänga av och därmed stänga alla apparater på samma gång.
  • Kolla på energimärkningen när du köper nytt!

Köket

  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. Kylen ska ha +5 grader medan frysen behöver upp till –18 grader för att hålla maten djupfryst.
  • Värm små matportioner i mikron och använd lock när du värmer något på spisen, eftersom det försnabbar uppvärmningen!
  • Lägger du på ugnen är det bra att utnyttja den till fullo och t.ex. både baka och laga mat samtidigt. Varmluftsfunktionen är mer elsparande än över- och undervärme, för du kan steka på flera plåtar samtidigt och på lägre värme.
  • Koka upp vatten med vattenkokare – det går snabbt och energisnålt! Använd inte heller mer vatten än vad du behöver.
  • Diska i diskmaskin hellre än för hand så sparar du energi och vatten! En normal diskmaskin är nämligen mer vattensnål än en människa som diskar för hand. För riktigt smutsig disk, som brända grytor eller ugnsformar, är handdisk däremot bättre.
  • En bra energisparande åtgärd är att en gång i halvåret dammsuga bakom spis, kyl och frys (och tvättmaskin och torktumlare). Så minskar du brandrisken och ökar vitvarornas effektivitet!

Badrummet

  • Sänk temperaturen på tvätten! Tvätta i 40 grader istället för 60 grader om det är möjligt. När du tvättar vid lägre grader går det åt mindre energi för att värma upp vattnet och energianvändningen nästan halveras. Tvätta endast full maskin och spara el, vatten och tvättmedel. En full maskin förbrukar lika mycket som en halvfull.
  • Låt byket hängtorka istället för att torktumla! Hängtorkade kläder blir också mindre skrynkliga. Många kläder, t.ex. ylletröjor, sidenskjortor och kashmirkoftor, behöver faktiskt inte tvättas så ofta. Vädra dem istället ute över natten i friska luften så är de som nya igen!
  • Ta en snabbdusch! Eller duscha inte varje dag. Stäng av vattnet medan du tvättar håret och använd ett snålspolande duschmunstycke som sparar på vattnet. Du sparar både vatten och el för uppvärmningen av vattnet.
  • Övriga energisparande åtgärder i badrummet är att sänka temperaturen på golvvärmen, för den drar mycket el. Har du golvvärme i badrum och toalett lönar det sig att sänka värmen under dagen då du inte är hemma. 21–23 grader räcker till badrumsgolvet istället för de vanliga 26 graderna. En grads värmeökning ökar energiförbrukningen med ca fem procent. Glöm inte att stänga av golvvärmen när du åker på semester.
  • Badar du elbastu ska du gå genast när den blivit varm och inte låta den stå på en längre tid i onödan. I en elbastu går mer än 50 procent av elen till att förvärma bastun och resten för att behålla värmen. Den mest energieffektiva bastutemperaturen är 70–80 °C. Att värma bastun till 100 ° C ökar elförbrukningen med 20–30 %. Därför är det bra om hela familjen kan bada samtidigt – för det är effektivt elsparande!

Läs fler energispartips

Stäng
Search